Afbeeldingen hoog in Google positioneren

Afbeeldingen worden net als Youtube-resultaten tegenwoordig prominent in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines getoond. Toch besteden veel bedrijven en instellingen weinig aandacht aan de naamgeving van de afbeeldingen.

Een logo wordt gewoon “logo” genoemd, maar stel je hebt een bedrijf in kleinmetaal in Venlo. Waarom heet het “logo” dan niet ”beeldmerk-janssen-kleinmetaal-venlo”? Google leest net als wij van boven naar beneden en van links naar rechts en omdat het logo linksboven aan op een pagina staat, waardeert Google het logo hoog in de zoekhiërarchie.

Scoren in Google Afbeeldingen
Maar er is meer: juist omdat er nog weinig aandacht is aan de naamgeving van afbeeldingen en plaatjes op websites, is het nog relatief makkelijk om hoog te scoren als mensen zoeken via “Google Afbeeldingen”.

Naamgeving
Als je gevonden wilt worden op naam, noem je foto dan niet pietjanssen, maar piet-janssen of piet_janssen. De liggende streepjes worden gezien als spatie. Hetzelfde geldt als je een eigennaam als domeinnaam wilt gebruiken, om makkelijker gevonden te worden door vrienden, familie of klanten. Gebruik in de naamgeving geen hoofdletters. Hoofdlettergebruik kan er toe leiden dat afbeeldingen in sommige webbeheerprogramma’s niet getoond worden.

Alternatieve tekst of alt-tekst
Als plaatjes niet getoond worden door een fout op je eigen website is het goed om een alternatieve tekst toe te voegen. Ook een alternatieve tekst wordt door Google gelezen maar niet meegenomen in het zoekresultaat. Er werd in het verleden misbruik van gemaakt, doordat bedrijven binnen tag:  alt-” ” een hele bedrijfsomschrijving opnamen of een eindeloze productopsomming. Een alternatieve tekst is niet alleen goed voor om te ondervangen als er iets mis gaat met het laden van de webpagina in de webbrowser, maar wordt ook gelezen door software die tekst omzet naar spraak. Ook een slechtziende weet bij een goede alt-tekst wat er op een foto staat die gepubliceerd is op een webpagina.

Title-tekst
Een alt-tekst is dus onderdeel van gehandicaptenvriendelijk website-onderhoud. Behalve de naam van je afbeelding en de alt-tekst is er nog de title-tekst. Deze krijg je te zien als rollover tekstregel als je met de muis over de afbeelding strijkt. Title en alt-teksten  hebben geen invloed op de zoekresultaten, de naam van de afbeelding wel. Het kan wel twee weken duren voordat een plaatje door Google geïndexeerd wordt. Om de indexatie te bevorderen is het ook weer belangrijk om goede teksten te schrijven, want nog belangrijker dan de naamgeving van de afbeelding vindt Google de tekst die om het plaatje heen staat.  Met een als persbericht vormgegeven tekst, met zoekwoorden, waarin het plaatje is ingebed, wordt de afbeelding aanzienlijk sneller door Google gevonden.  Maar ook met een volmaakt onzinnige tekst eromheen, zoals ik proefondervindelijk gedaan heb met het neplatijn “Lorum Ipsum” en een afbeelding die ik een niet bestaande persoonsnaam  heb gegeven, wordt het plaatje na een week of twee geïndexeerd en in de resultaten van Google Afbeeldingen getoond. Zelfs onder  de gewone Google-web-resultaten verschijnt een extra link, alleen maar omdat je een plaatje een “zoekwoordrijke” naam hebt gegeven. Geef afbeeldingen dus een naam die relevante zoektermen bevat, zonder spaties, zonder hoofdletters, maar met liggende streepjes tussen de woorden  !

Title op sitenavigatie
Ook op een link en een navigatieknop is het aanbrengen van title-teksten belangrijk. Met een goede title, voorkom je dat je bezoekers naar een pagina gaan waar ze niet moeten zijn en je site ongewild verlaten. In de title kun je kort aangeven wat de bezoeker op de achterliggende pagina kan verwachten.

Voorbeeld-omschrijving
Voor metaalbedrijf Janssen zou de omschrijving van het logo als volgt kunnen luiden (Google ziet de tekst gevat in html-code, waaruit elke webpagina is opgebouwd):

<img src=”/beeldmerk-janssen-kleinmetaal-venlo.gif” title=”naar homepage van metaalbedrijf Janssen” alt=”logo ijzerwarenfabriek en metaaldraaierij Noord-Limburg” />

Natuurlijk hangt het van je eigen bedrijfstak en de zoekwoorden af waarop je gevonden wilt worden af hoe je de titles en alt-teksten invult. Voor zoekwoordsuggesties kun je het beste je Googlende klanten bevragen en als aanvulling daarop de Google “Keyword tool”gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af en klik op: \"Reactie plaatsen\" * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.