tekstuur-zoekmachine-optimalisatie, goedkope websites, webredactie

| meer

Voorbeeld zoekwoordonderzoek

Google je concurrenten

Zoekterm “kaasboerderijen”
Stel, je hebt een ambachtelijke kaasmakerij en je wilt de positie van je website ten opzichte van je concurrenten verhogen *binnen de eerste 10 resultaten komen van Google. Omdat er waarschijnlijk heel veel fabrieksmatige kaasmakerijen zijn, is dat een begrip waarop het moeilijk zal worden hoog te scoren in de Google zoekresultaten. Hoeveel concurrentie een zoekwoord heeft, kun je nagaan met behulp van de “Google Keyword tool”. Kaasboerderij zal al beter zijn dan kaasmakerij of nog beter: “ambachtelijke kaasmakerij”.

Googlen op het begrip “kaasboerderij” levert de volgende resultaten op in Google:

Kaasboerderij weenink – Home
www.kaasboerderijweenink.nl
Informatie over de boerderij te Lievelde met kaaskwis, boerenspelen, GPS safariwandeltocht, handboogschieten, excursie op de boerderij en boerengolf.
Eten & drinken – Kaasmakerij – Landwinkel – Zakelijk

Kaasboerderij De Stelp
www.dekaasboerderij.nl
Welkom op de kaasboerderij ‘De STELP’ in Oldeberkoop. Onze familie maakt al generaties lang kaas, op een wijze waarbij de natuur ten volle wordt benut… en …

Kaasboerderij Hoogerwaard: workshop kaas maken …
www.hoogerwaard.info
1 Google-recensie
Kaasboerderij “De Staelenhoef” –
www.destaelenhoef.nl

Kaasboerderij Schellach
www.schellach.nl
Agenda. Evenementen. Aan een aantal regionale en/of landelijke acties neemt ook Kaasboerderij Schellach deel. Sommige evenementen zijn op locatie, waar …

Kaasboerderij De Brienenshof
www.vandaagopstap.nl/activiteiten/…/Kaasboerderij-De-Brienenshof
Op Kaasboerderij De Brienenshof te Cothen wordt de boerenkaas op een ambachtelijke manier bereid. Op de boerderij wordt behalve boerenkaas ook …

Kaasboerderij ‘De Staelenhoef’ Utrecht + 4 reviews
www.dagjeweg.nl/tip/2934/Kaasboerderij-‘De-Staelenhoef’
Kaasboerderij ‘De Staelenhoef’: Kaasboerderij ‘De Staelenhoef’ is sinds 1722 een boerenbedrijf. Bezoekers kunnen zelf kaas maken, of verse zuivelproducten …

Kaasboerderij Doornvoort Utrecht
www.dagjeweg.nl/tip/7601/Kaasboerderij-Doornvoort
Kaasboerderij Doornvoort: De boerderij is niet meer te bezoeken! Een rondleiding op de kaasboerderij, schilderen, kanoën, wijn proeven en fruitspelen: bij …

Kaasboerderij Janmaat
www.kaasboerderij-janmaat.nl
U vindt hier allerlei informatie over de kaasboerderij en haar producten. Wij verkopen vanuit huis en vanaf verschillende markten. Openingstijden huiswinkel: …

welkom op de website van kaasboerderij Speksnijder
www.kaasboerderijspeksnijder.nl
Welkom op de webiste van Kaasboerderij Speksnijder. Wij zijn gevestigd in Lekkerkerk aan de Tiendweg West. Onze winkel is 6 dagen per week geopend.

● Het is in de eerste plaats interessant na te gaan waarom kaasboerderij Weenink op nummer 1 staat.
● Wat verder opvalt is dat er twee kaasboerderijen opstaan die Google-recensies hebben.
● De sites die niet via een startpaginavermelding te vinden zijn, hebben het begrip “kaasboerderij” in de domeinnaam.
● Ook valt op dat twee boerderijen op de “Startpagina” dagjeweg.nl en één op de startpagina vandaagopstap.nl.
● Een aantal sites heeft geen goede beschrijving, weinig zoekwoorden en met de zinsnede “Welkom op de site”. Toch scoren ze hoog. Een slechte omschrijving werpt een drempel op om door te klikken naar jouw site, maar Google doet niets meer met de omschrijving.

Zonder nader onderzoek te hebben gedaan kan ik hieruit enkele conclusies trekken:

● Meld je bedrijf of instelling aan bij startpagina’s op jouw vakgebied.
● Zorg voor unieke content door tevreden klanten een link te sturen. naar je klantenpagina met het verzoek een korte recensie te schrijven. Nadelen van de Google-recensies is dat je klant er een account voor nodig heeft en een negatieve review nauwelijks weg te krijgen is.
● Als je bedrijf kleiner is dan Google, kies dan bij voorkeur een domeinnaam met een zoekterm erin die voor jouw vakgebied relevant is. Een domeinnaam met een hoge aandachtswaarde is ook goed. Hou hem liefst zo kort mogelijk en makkelijk te onthouden.

Onderzoek Kaasboerderij Weenink
Onderzoekje naar de nummer 1 positie van Kaasboerderij Weenink levert op dat het hem niet kan zitten in het aantal sites dat een link naar Weenink heeft geplaatst. Dat zijn er maar drie als je Weenink zelf niet meetelt. Het aantal inkomende links kun je zien door in Google het volgende commando te typen: link:www.kaasboerderijweenink.nl. De resultaten zijn indicatief. Er zijn vele tools om dit soort gegevens te meten.
Misschien heeft Weenink al een oude website. Dat verhoogt vaak de positie. Oude sites hebben vaak al een hoge “Pagerank”. In het geval van Weenink geeft: http://www.seohandleiding.nl/tools/google-pagerank-and-alexa-rank-checker het getal 5 en dat is behoorlijk hoog. Maar hoe komt Weenink aan zo’n hoge ranking?
● Wat vooral opvalt is dat de site veel zogeheten “unieke” content heeft (veel pagina’s met informatieve tekst). In de footer van de site staat het jaartal 2012, wat suggereert dat de site erg nieuw is, maar dit jaartal kan in de tussentijd ook aangepast zijn. Dit is in tegenspraak met de hoge Pagerank.
● Aan de paginatitels lijkt geen bijzondere aandacht besteed. Deze worden automatisch gegenereerd uit de domeinnaam en de titel van de navigatieknoppen al komen er wel mooie zoekwoorden in voor als “boerenspelen” en “streekproducten”. Dergelijke zoektermen kunnen natuurlijk prima van de nummer “1” in de Googleresultaten geleend worden, mocht je zelf een kaasboerderij willen beginnen.

Unieke content
Behalve het grote aantal unieke pagina’s kan ik vooralsnog de hoge positie van Weenink niet verklaren. Afbeeldingen en links hebben geen alternatieve teksten en lang niet overal is consequent gebruik gemaakt van vetgedrukte tussenkopjes met zoekwoorden. Toch bevat de site wel veel goede zoekwoorden. Dat kaasboerderijweenink.nl, ondanks tekortkomingen zo hoog staat veronderstelt dat het begrip “kaasboerderij” een weinig gebruikt zoekwoord is. De Google “Keyword tool” laat zien dat er in Nederland altijd nog 12.000 keer per maand op gezocht wordt, maar dat het niet zo gek vaak gebruikt wordt (op websites voorkomt). Een zoekwoord waarop nog makkelijk valt te scoren dus, zeker in combinatie met goede inhoud en een aantal andere goede zoekwoorden, zoals Weenink dat doet. Uiteraard heeft de combinatie kaasboerderij met bijvoorbeeld Noord-Holland nog minder concurrentie. Tot zover een klein Googlepositie-onderzoekje. Het biedt ook hoop voor degene die meent dat het onmogelijk is om zijn eigen site in Google te boosten. Probeer er vooral achter te komen waarop je vrienden in kennissen zouden zoeken, als ze jouw site moeten vinden en verwerk deze zoekwoorden in je website.

Geïnteresseerd geraakt?
Voor de webbrowsers Firefox en Google Chrome is de “Web Developer Toolbar” beschikbaar en Google heeft de zogeheten “Webmaster tools”, zoals de Keyword tool. Een Google-account is daarbij wel handig.