tekstuur-zoekmachine-optimalisatie, goedkope websites, webredactie

| meer

Linux: geen serieus alternatief voor Windows

Speeltje voor computer-hobbyisten, maar niet voor doorsnee computergebruiker

.
Ik werk aan dit bericht via mijn Linux-installatie die ik heb aangemaakt om veilig te kunnen blijven Internetbankieren nu Windows XP niet meer door Bill Gates cs. wordt onderhouden. Een leerzame exercitie, maar evenmin als onder Windows 7 dat ik eveneens geïnstalleerd heb, heb ik het geluid werkend gekregen. Anders dan onder Windows 7 zijn de beeldscherminstellingen inmiddels wel redelijk op orde. Groot nadeel van Linux is dat je eindeloos het Internet moet afspeuren naar de juiste software en soms maar gewoon moet proberen of het werkt. Resultaat van het zoeken en installeren van de juiste monitordriver is nu, dat de Linux alleen nog maar kan worden afgesloten door door de computer botweg uit te zetten. De nieuwe driver maakt de standaard Linux beeldschermdriver Xorg onklaar.

Niets aan te doen. Windows waarschuwt netjes als het systeem door een installatie instabiel wordt of laat een installatie helemaal niet toe; de versie van Linux die ik gebruik doet dat niet. En omdat er zoveel varianten van Linux zijn, is het voor de leek nauwelijks uit te maken welke versie van een softwarepakket zou kunnen werken. Proberen maar, een “fout” pakket start in de meeste gevallen niet op en kan meestal zonder schade weer worden gedeïnstalleerd. En dan kan de zoektocht naar de juiste software weer opnieuw beginnen, meestal via Google zoeken.

Voordelen
Het lijkt alsof Linux alleen maar nadelen heeft ten opzichte van Windows, maar dat is niet zo. Linux is veel makkelijker te beveiligen, het heeft aan een simpele firewall genoeg en heeft geen virusscanner nodig. Het besturingssysteem is veel sneller en de meeste versies van Linux kunnen “fully-functional” van cd of dvd worden opgestart en zonder installatie op harddisk worden uitgetest. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen omder welke versie van Linux je geluidskaart het heel zeker doet. Sommige versies van Linux lijken qua uiterlijk erg op Windows en de meeste hebben inmiddels een installatie-omgeving als Windows. Blijft het probleem dat vaak maar moeilijk uit te maken is welk programma specifiek voor jouw versie van Linux geschikt is. een groot voordeel van Linux’ opstartbaarheid van cd. “Linux desktop” genoemd, is dat harddisks, intern of extern, die door Windows niet meer kunnen worden gelezen, vaak door Linux vaak nog wel worden herkend.

Een groot voordeel van Linuc is ook dat het naast de bestaande Windowsversie geïnstalleerd kan worden. Het heeft geen eigen partitie nodig, alleen een eigen map. Linux lijkt op een container en Windows op een spinneweb. Dit containerprincipe lijkt ook  de verklaring dat een virus geen kwaad kan. Het kan er wel in de container komen, bijvoorbeeld via een e-mail, maar niet meer uit. Het valt er dood Het nadeel van de  “container” Linux is wel dat het contact met ander schijven en partities handmatig moet worden gelegd met behulp van links. Linux navigeert standaard alleen door de eigen systeem- en documentmappen en alleen door een inkomende link te plaatsen vanaf een externe schijf, partitie of map kan bijvoorbeeld een muziekbibliotheek worden geladen. Informatie kan Linux wel in, maar er nauwelijks uit. Erg veilig, Linux gebruikt voor alles links die soms automatisch worden aangemaakt. maar altijd met de hand kunnen worden aangepast. Dit zijn zogeheten: Simlinks, ofwel Symbolische links. Simlinks naar schijven, mappen, ikoontjes, naar het startmenu en het snelmenu. Het toevoegen van een snelkoppeling kan soms door een ikoon te verslepen van een map, naar het bureaublad, maar meestal moet je de simlink echt kennen, kopiëren en plakken. En dat is niet altijd makkelijk. Daarom zijn er speciale programmaatjes ontwikkeld om menu-itens te editen en toe te voegen. Dit is echt stukken lastiger dan onder Windows.

Linux-versies
Na testen met de desktop-versies van Ubuntu (de bekendste van allemaal), Linux Mint en Fedora, ben ik uitgekomen bij Puppy Linux. Bij de ene deed de geluidskaart van mijn muziekcomputer het niet, bij de tweede startte mijn video-kaart niet op en een poging om Ubuntu op een eigen schijfpartitie te installeren, bleek zo ingewikkeld dat ik de moed heb opgegeven.

Puppy Linux
Puppy Linux dankt zijn naam aan de geringe omvang van het besturingssysteem op cd (slechts 256 mb). Het werkt daardoor ontzettend snel, want het kan in zijn geheel in het werkgeheugen worden geladen. Extra onderdelen. zoals een Nederlands taalpakket kunnen desondanks worden toegevoegd, samen met systeeminstellingen, bijvoorbeeld de schermresolutie wordt dit opgeslagen in een z.g.n. Pupsave-bestand. Dit opslaan kan ook op usb-stick. Wordt de desktop-cd van puppy opnieuw gestart dan wordt de kern van Puppy opnieuw gestart vanuit het werkgeheugen, terwijl de aangepaste instellingen en bijvoorbeeld het taalpakket worden geladen van usb-stick. Op stick kunnen bijvoorbeeld ook documenten worden opgeslagen. Na afluiten van Puppy Linux en medeneming van de usb-stick heb je met een volledig werkend besturingssysteem gewerkt, maar geen enkel spoor op de computer achtergelaten. Bij afsluiten slaat Puppy de laatste systeemwijzigingen weer op in het Pupsave-bestand. Puppy Linux bestaat daardoor slechts uit enkele bestanden in één enkele map en kan meestal makkelijk op de c-schijf worden geïnstalleerd. Na installatie maak je via de desktop-cd een opstartmenu’tje aan om bij herstart van de computer te kunnen kiezen tussen Windows en Puppy-Linux. De hele installatieprocedure van Puppy duurt slechts enkele minuten en bestaat feitelijk uit het naar harddisk kopiëren van het 256 mb- grote besturingssysteem dat in één enkel bestand is gevat en het aanmaken van een Pupsave-file met instellingen. De eerste handeling na installatie  is het aanmaken van een opstart- of buutmenu en het downloaden en installeren van het Nederlands taalpakket: langpack_nl met behulp van de “Puppy Package Manager”.

Gebruiksvriendelijkheid
Linux maakt voor zijn installatiepakketten geen gebruik van het zelfuitpakkend exe-formaat maar van .pet, .deb of .sfs-pakketten. Ik geef zelf de voorkeur aan .sfs, als ik de keuze heb. Het .sfs-pakket kan in zijn geheel buiten de systeemmappen worden gehouden en maakt alleen enkele menu-snelkoppelingen aan, terwijl .petpakketten net als Windows-exe-files worden verspreid door de systeemmappen. Grote software-pakketten als Open-Office kunnen het best als .sfs-pakket worden geladen. Bij de meeste versies van Linux kunnen programma’s, behalve via een “Installatiemanager” ook handmatig worden geïnstalleerd via een soort “dos-achig scherm waar via een opdrachtregel installatiecommando’s kunnen worden ingevoerd. Op allerlei forums en Linux-software-sites worden de commando’s stap voor stap uitgelegd. Hoewel ook Puppy Linuc over een dergelijke “dos-terminal” beschikt, heeft het me dagen klungelen gekost voordat ik er achter kwam dat de installatie-commando’s die bij andere Linux-varianten wel werken, niets doen bij Puppy.

Installatiemanager
Puppy Linux stelt haar eigen “Installatiemanager” centraal en wil daarmee zo dicht mogelijk aansluiten bij de Windows-installatie-omgeving. Gebruiksvriendelijkheid, voor zover daarvan bij Linux sprake kan zijn. staat bij Puppy voorop. Echter doen zich bij de installatiemanager weer de bovengenoemde problemen voor. Werkt het aangeboden pakket wel? (Met name het .pet-formaat wordt aangeboden). Is het aangeboden programma (zijn de benodigde bibliotheken) wel in zijn geheel aanwezig?). Als Puppy Linux-gebruiker blijf je afhankelijk van hobbyisten die bereid zijn een software-pakket dat van origine via een opdrachtregel geïnstalleerd moet worden, om te zetten in .pet of .sfs-formaat. Zo kan het gebeuren dat je het halve internet moet afspeuren om een recente versie van Skype als .pet-pakket te vinden.

Linuxprogramma’s Googlen
Goed Googlen en links naar pagina’s met interessante software meteen toevoegen aan favorieten, is raadzaam. Zo kom je aan programma’s die de “installatiemanager” niet te bieden heeft. Gewoon proberen en deïnstalleren als het niet werkt. Maak tussendoor geregeld een backup van de map waarin jouw “Linux-container” is opgeslagen.

Software
Ik werk onder Windows met Google Chrome en doe dat onder Linux weer. Ik gebruikte aanvankelijk een .pet-versie, maar nadat die plotseling niet meer wilde opstarten, gebruik ik nu de .sfs-uitvoering van Chrome. Omdat .sfs-pakketten niet gedeïnstalleerd hoeven te worden als ze conflicteren met mijn versie van Puppy, maar alleen hoeven ontkoppeld, geef ik daaraan nu de voorkeur. Ik gebruik ook Skype aks .sfs-pakket en het alternatief voor Outlook: Thunderbird en MS Office: Open-Office.

Microsoft Word
Over Open Office gesproken. Op mijn Windows-configuraties gebruik ik nog MS Office 2003 en in verband met onderlinge uitwisselbaarheid van de documenten, zou ik Office 2003 liefst ook onder Linux gebruiken. Maar helaas, niet te installeren .Wat schetst mijn verbazing toen Word 97 wel te installeren bleek: mijn favoriete tekstverwerker aller tijden. Hoe kan dat?

Virtuele Windowsomgeving
Binnen Puppy Linux en bijvoorbeeld ook Ubuntu kan een virtuele Windowsomgeving worden gecreëerd, inclusief nep-C-schrijf waarop een map “Program files” staat, een map “Common Files” en een heuse “Windows”-map en een redelijk gevulde submap “System32”. Office 97 laat zich foppen door het programma dat “Wine” heet en Windows simuleert, evenals uTorrent, IrfanView, dbPowerAMP. Music Converter, Ultrasurf (IP-blocker), Kompozer (web-editor), Capturex (smapshot van video), ZipRepair, WinHTTrack (websitecopier). Dit lijkt veel. maar de meeste Windows-programma’s laten zich niet op die manier onder Linux installeren, bijvoorbeeld omdat een typische Internet-Explorer tool als DirectX in Wine ontbreekt.  Het is gewoon een kwestie van proberen en de programma-map verwijderen als het niet werkt.

VirtualBox
Als je een razendsnelle computer hebt kun je zelfs een volledige versie van Windows binnen Linux installeren via een programma dat “VirtualBox” heet van databaseproducent Oracle. Het maakt rechtstreeks schakelen tussen Linux en Windows mogelijk zonder herstart van een ander besturingssysteem, maar zaken als videogeheugen en processorcapaciteit moeten worden gesplitst over twee tegelijk draaiende besturingssystemen. De installatie van “VirtualBox: was voor mij een experiment, maar heet op mijn Pentium IV-computer geen meerwaarde.

Windows vs Linux
Puppy start razendsnel op en alle programma’s starten veel sneller dan onder XP. Toch gebruik ik het in de eerste plaats om veilig mee te Internetbankieren en om kennis over Linux op te doen. Evengoed ben ik heel blij dat ik een goed werkend alternatief besturingssysteem heb gevonden voor op mijn echt oude muziekcomputer. Windows 7 houd ik een beetje bij omdat het op mijn moeders laptop staat. Verder houd ik het zo lang mogelijk bij Windows XP.

Het vervolg
Ik Internetbankier nu al een tijdje met Puppy. Werkt prima. Op mijn muziekcomputer heeft Puppy, Windows al verdrongen. VLC werkt onder beide systemen precies hetzelfde, tenminste waar het audio-bestanden aangaat. Wat hier telt is dat Puppy veel sneller opstart en opdrachten, zoals het laden van de “playlist”  veel sneller uitvoert, zeker drie maal zo snel als Windows. Puppy hoeft geen virusscanner te laden en tussentijds niets te updaten, dus doet ook geen onverwacht beslag op de processor .

Malware
Chrome onder Windows gaf recent een nette waarschuwing dat er een site geblokkeerd werd, omdat hij malware zou verspreiden. Een uur eerder had ik dezelfde site nog probleemloos bezocht. Was hij n de tussentijd gehackt? Mooie kans om te testen wat er onder Puppy zou gebeuren. Hier gaf Chrome geen enkele melding en kon ik de site gewoon benaderen ! Is dat een slecht teken of is Linux inderdaad onkwetsbaar voor malware en virussen?

Win XP in mei 2015
Op mijn dagelijkse computer werk ik nog steeds naar volle tevredenheid met Windows XP. Mijn beeldscherminstellingen zijn optimaal, het is snel, stabiel en al mijn veelgebruikte software werkt nog, inclusief Avast virusscanner. Ik ondersteun de Windows firewall met “Windows 7 Firewall Control” en schoon mijn e-mail op, voordat ik het binnenhaal, met spamfilter “Mailwasher”. Alleen Internetbankieren, inloggen op DigID en mijn belastingaangifte doe ik sinds vorig jaar met Linux.

Laat een reactie achter

Maak de som af en klik op: \"Reactie plaatsen\" * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.