Een nieuwe website. Wat nu?

Bestaande informatie en organisatiegericht denken blokkeren echte vernieuwing

Binnen de kortste keren gaat hij weer lijken op de oude site. Niet qua vormgeving, maar wel qua inhoud. En de kritiek is ook weer terug die ook al gold voor de oude site. En misschoen nog wel erger. Want behalve veel bestaande informatie moet er ook allerlei nieuwe info op.
En natuurlijk allerlei social media buttons. Het resultaat is dat de nieuwe site lijkt op de oude site, maar misschien nog wel rommeliger.
.

En het begon zo mooi. Iedereen doordrongen van het feit dat het anders moet. Er komt een werkgroep waarin alle afdelingen vertegenwoordigd zijn (voor de broodnodige consensus) en er wordt een behoeftenonderzoek gedaan onder klanten en doelgroepen. Gaande het ontwikkelproces blijkt hoe cruciaal ieders bijdrage en informatie is.

Klassieke valkuilen
En gaandeweg doemen de twee klassieke valkuilen in de webontwikkeling op en ondanks alle goede raad van de buitenstaanders die de websitebouwer en vormgever nu eenmaal zijn, trapt bijna iedereen binnen het bedrijf of de organisatie erin.
● We moeten de bestaande informatie ergens kwijt, desnoods in verkorte en geredigeerde vorm.
● Onze producten en diensten zijn het belangrijkste wat we hebben, dus die moeten we een prominente plaats krijgen.

Dat laatste is waar en daarom zie je op heel veel websites een button “Producten” en of “diensten”. Maar omdat we ook nog allerlei andere informatie op de site willen hebben, zoals “Over ons”, “Werkwijze” en “Contact” is er geen plek meer om de centrale navigatie te reserveren voor uitsluitend de producten, hun omschrijvingen en waarom mensen ze graag willen hebben (waarderingen). En wat de klant ervan vindt: dat is het allerbelangrijkst.

Hoe kan het anders?
● Neem je klanten en je klantonderzoek serieus voordat je aan een nieuwe website begint (denk vanuit de klant).
● Vergeet de bestaande informatie en verzin hoe je de nieuwe website het liefst wilt hebben
(alleen zo kun je beperkingen loslaten en out-of-the-box leren denken. Allerlei interessante maar onbetaalbare apps zijn wellicht leuk voor in de toekomst, maar vrijdenken in de startfase betekent het beantwoorden van twee basisvragen:

1) Wat is het allerbelangrijkst op de site (wat moet het meest prominent in beeld komen?)
2) En hoe presenteer ik de informatie vanuit klantperspectief? (beantwoord per product of item op de site de vraag: wat heeft mijn klant eraan?)
Dit leidt er ook toe dat je teksten gaat schrijven door de ogen van de klant in plaats vanuit organisatieperspectief. Een grote winst.

Een voorbeeld
Stel je wilt een twitterbutton op je site. Maar ga alleen twitteren als je je (potentiële) klant ook daadwerkelijk meer te bieden hebt dan een link naar je maandelijkse nieuwsbrief.
Wees kritisch op wie je volgt of door wie je je laat volgen anders verwordt je twitteraccount binnen de kortste keren tot een hoogst irritante omgevallen kaartenbak.
Ben je niet goed in staat je twitteractiviteiten goed te monitoren, vraag je bezoekers dan liever om een Google-alert aan te maken naar je website via:
Google Alert instellen. Bezoekers worden dan netje per e-mail op de hoogte gehouden van alle nieuwe berichten en pagina’s op je website.

Twee voorbeelden uit het werkveld Zorg en welzijn:

BIJNA GOED:

Lekker overzichtelijk, korte teksten, maar jammer van de navigatieknoppen: “Ervaringen”, “Over Zandbergen”, “Werken bij zb”, “Nieuws” en “Contact” in de bovenbalk. Wel de dienstverlening/doelgroepen mooi uitgesplitst. En daar gaat het om!

GOED BEDACHT, MAAR FOUT UITGEVOERD:

Goed bedacht, maar volledig in de eerst genoemde valkuil getrapt en de tweede naar half gedempt (alleen op de homepage staat de dienstverlening centraal).
De homepage begint goed: “Hulp bieden”, “Hulp nodig” en een toelichting. Dat is het belangrijkst. Deze indeling komt in het vervolg van de site nergens prominent terug. Als je op één van beide blokken klikt, kom je zonder toelichting in een aanmeldformulier terecht.

Rommeltje zonder klantperspectief
Wat heeft de klant daaraan? Het klantperspectief is hier volledig vergeten.
Verder is de site voorzien van een knoppenbalk met onduidelijke knoppen als “marktplaats” en “Informatie”. Zelfs verhelderende title-tags ontbreken.
Ten slotte is binnen een ultra strakke en moderne vormgeving de site toch verworden tot een rommeltje. Dit komt door de geweldige hoeveelheid links en navigatiebuttons van nieuws, social media, knoppenbalk en “uitgelicht”. En dan heb ik het nog niet gehad over de tekortkoming dat belangrijke informatie “onder de vouw” staat, er dus gescrolled moet worden op een pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af en klik op: \"Reactie plaatsen\" * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.