tekstuur-zoekmachine-optimalisatie, goedkope websites, webredactie

| meer

Inbreuk op intellectueel eigendom hobbymarktplaats

Internet Wildewesten van jatwerk aan goede ideeèn

Al in 2008 bedacht ik een soort marktplaats voor vrije-tijdsactiviteiten, vrije-tijdsbesteding en hobby’s. Deze heet nu hobbyhulp.nl. De website is momenteel in de testfase, dus bijna klaar. Technisch behoorlijk geavanceerd programmeerwerk dat, zoals het er nu naar uit ziet zo’n 30.000 Euro zal gaan kosten.

Het concept is al gestolen voordat het goed en wel getest is. Op 11 juli 2012 kreeg ik een Google Alert met de onderstaande advertentie:


.


Poging tot diefstal snel ontdekt
Gelukkig hebben de klusaanbieders er geen rekening mee gehouden dat ik mijn eigen projecten op Internet nauwgezet volg. Ik vind het ronduit dom dat een dief van intellectueel eigendom er geen rekening mee houdt dat iemand die in staat is een ingewikkeld webconcept te bedenken en uit te werken, zoals ik, de poging tot diefstal snel ontdekt.

Goede naam te grabbel
Ik roep de programmeurs die aangeboden hebben hobbyhulp.nl te kopieren op dit niet te doen. Laat deze ondernemer uit Alkmaar zich bekend maken en desnoods met mij gaan samenwerken om het project hobbyhulp tot een succes te maken. De auteurswet is streng en een goede naam is snel bedorven.

Misdrijf volgens de auteurswet
Uiteraard heb ik dit aanhangig gemaakt bij marktplaats.nl, zal ik mijn licht opsteken bij de KvK en juridische stappen overwegen. Voortborduren op een goed idee is toegestaan, kopiëren is plagiaat en in strijd met de bepalingen rond het intellectueel eigendom. Uitvoeren van voornemen tot het 1-op-1 kopieren van hobbyhulp.nl. zoals op bovenstaande webpagina bedoeld, is wellicht een misdrijf volgens de auteurswet.

Blijf op de hoogte
Op deze pagina zal ik schrijven over het vervolg, tevens zal ik dit op Facebook, Twitter en Linkedin publiceren.

Wordt vervolgd

Inmiddels heb ik alle reflectanten een e-mail gestuurd met de volgende strekking:

Beste mensen,

Ik zie dat jullie gereflecteerd hebben op een klusvraag om website hobbyhulp.nl te kopiëren.
Het kopieren van een webconcept is meewerken aan plagiaat en daarmee inbreuk op het intellectueel eigendom. Met het eventueel aanvaarden van de opdracht maakt u zich strafbaar volgens de auteurswet.
Het intellectueel eigendom van hobbyhulp.nl berust aantoonbaar bij mij.

Met vriendelijke groet,

De reacties waren van begripvol tot buitengewoon boos en natuurlijk bleek de aanbieder van de klus volledig anoniem te opereren. Geen naan, geen adresgegevens en een e-mailadres van Gmail, zoals veel gebruikt wordt door internetcriminelen en spanners: mijnbusiness@gmail.com. Afzender genaamd: Puur zakelijk.

De advertentie is inmiddels verwijderd; ik ben nu vooral benieuwd baar de reactie van marktplaats.nl.

Hoe erg dit soort praktijken zijn lees je in dit artikel uit de Volkskrant.

1 reactie

Niki  on juli 12th, 2012

Goed zo Tuur, ik sta vierkant achter je!

Laat een reactie achter

Maak de som af en klik op: \"Reactie plaatsen\" * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.