Website optimalisatie: kwestie van “knutselen” met taal en bewustzijn
Het optimaliseren van een bestaande website voor zoekmachines lijkt ingewikkelder dan het is. Er zijn veel bedrijven in gespecialiseerd die tarieven hanteren die voor kleine bedrijven en instellingen meestal niet op te brengen zijn.
Ze verantwoorden dit door een optimalisatieprogramma voor zoekmachines als ingewikkelde materie te presenteren. En toch gaat het vooral om heldere teksten schrijven die relevante en interessante informatie bevatten voor de geïnteresseerde bezoeker. Unieke content noemt Google dat. Als het publiek je site goed kan lezen, dan kan Google dat ook. Interessante inhoud en eigenheid (bewustzijn van je Unique Selling Points) zijn zowel interessant voor lezers als voor zoekmachines.
Voorbeeld: kaasboerderij Weenink
Dat zoiets niet veel hoeft te kosten bewijst het voorbeeld van “Kaasboerderij Weenink”, te vinden onder de “Tips en tricks”. Zij hebben de nummer 1-positie in Google op de zoekterm “Kaasboerderij”. Belangrijk als je weet dat de meeste mensen niet verder zoeken dan de eerste Google-pagina (10 resultaten..
Weenink heeft vast geen duur bureau ingeschakeld om hun website te optimaliseren, maar besteedt aandacht aan de teksten en zoekwoorden (woorden waarop hun potentiële klanten Googlen). Dit doen zij consequent en elke keer als zij een bericht of pagina aan de website toevoegen. Zij vergeten daarbij ook de namen van de navigatieknoppen en pagina’s niet. Die zijn inhoudelijk en tekstueel goed gekozen. Al voor je de pagina geopend heb, is duidelijk waar hij over gaat.
Optimalisatie is een werkwijze
Optimalisatie is geen kwestie van geld, maar van aandacht en een vaste werkwijze die te leren is. Een optimaliserende webredacteur weet kort en bondig uit te leggen waar zijn onderwerp over gaat en is ook een beetje geïnteresseerd in de techniek van Internet.
Google hulpmiddelen
Google biedt veel hulpmiddelen. Zoals de “Keyword tool”, de “Google Alert”, gratis webstatistieken “Google Analytics” en de “Webmaster tools”.
● Met de Keyword tool kun je zoekwoorden vinden die relevant zijn voor jouw branche of vakgebied
● Met een Google Alert krijg je de samenvatting in je mailbox van elke nieuwe pagina of bericht, zoals getoond in de Google resultaten. Zo kun je controleren of de samenvatting helder is.
● Google Analytics is een goed en gratis pakket voor webstatistieken.
● Met de Google webmastertools kun je een aantal prestaties van je website meten, zoals de snelheid waarmee pagina’s geladen worden. Vind je dit te ingewikkeld, dan is er voor de webbrowsers Firefox en Google Chrome een speciale gratis werkbalk beschikbaar: de ”Web developer toolbar”.
Meer informatie
Graag kom ik één en ander op lokatie uitleggen, maar met de handleidingen en “tips en tricks” op deze site kun je ook zelf aan de slag. Belangrijkste is dat website-optimalisatie onderdeel wordt van je werkwijze.
Je kunt hiervoor onderstaande checklist gebruiken:
● Als je nog geen website hebt of je bent aan een nieuwe toe, zorg dan dat je potentiële leverancier bouwsoftware gebruikt die een goede site-optimalisatie mogelijk maakt. Met name het toevoegen van aparte titels per pagina, onafhankelijk van navigatieteksten is niet in elk programma vanzelfsprekend. In “Joomla” is dit bijvoorbeeld lastiger dan in “bouwpakket” WordPress.
● Zorg voor een zoekfunctie op je website (veel mensen navigeren niet, maar willen snel vinden wat ze zoeken).
● Zijn de juiste zoekwoorden voorhanden voordat je gaat schrijven? (vraag hiervoor een aantal contactpersonen waarop ze zouden zoeken als ze iets over jouw specialisme willen weten en gebruik verder de “Keyword-tool”).
● Schrijf een goede pagina titel (max. 80 tekens) met de belangrijkste zoekwoorden zo mogelijk vooraan.
● Zorg voor een heldere scheiding van inhoudelijke navigatie en zogeheten meta-informatie. Zet je producten of diensten bijvoorbeeld in een verticale navigatiebalk en items als “Contact”, “Algemene voorwaarden” en “Over ons” in een vertikaal of footermenu.
● Zorg voor een heldere naamgeving van je navigatieknoppen. Een vergaarbak “thema’s” voor alle onderwerpen die je nergens anders kwijt kunt is af te raden vanuit bezoekersoogpunt.
● Schrijf een goede samenvatting (helder voor de lezer), zodat deze op de link in het zoekresultaat zal klikken (Google toont hiervan maximaal 255 tekens, dus ook hier moet het belangrijkste vooraan staan). Zoekwoorden zijn hier minder belangrijk.
● Zorg voor heldere koppen en tussenkopjes per alinea.
● Plaats je zoekwoorden liefst in de eerste twee regels van je alinea (binnen de eerste 155 tekens). Google gebruikt ook alinea’s tekst als samenvatting bij een zoekresultaat. Dit hangt af van de combinatie van zoekwoorden waarop iemand gegooled heeft.
● Hou je teksten kort (van scherm lezen is niet prettig).
● Zorg voor verklarende teksten op je navigatieknoppen op, plaatjes, logo’s en links. Deze zogeheten title-teksten worden zichtbaar als je er met je muis overheen strijkt en worden tooltips genoemd. Deze rollover-teksten zijn ook van belang voor blinden en slechtzienden die een teksbrowser gebruiken of een pagina willen laten voorlezen. Ook zij weten dan waar een link over gaat of wat er op een plaatje staat. De zoekwoorden in een tooltip worden ook door Google gelezen. Zet ze liefst vooraan. Dit leidt tot “knutselen” met taal, want de tooltip moet tegelijk kort zijn, begrijpelijk en lid- en stopwoorden zijn verspilde tekst.
● Youtube, Facebook en Wikipedia scoren hoog in Google. Open een account voor je organisatie. Interesseer je doelgroep ervoor door er af en toe een informatief filmpje op te zetten en content op te plaatsen. Schrijf een bijdrage op Wikipedia over een unieke dienst of product en verwijs ernaar op je eigen website. Verwijs ook naar interessante bijdragen over je werk op Wikipedia. Maak geen reclame voor jezelf en plaats geen link naar je eigen website. De kruisbestuiving van en naar Wikipedia zorgt er voor dat je Wikipediabijdrage terugkomt in de links met zoeksuggesties onderaan de Google-resultaten. Klik je daarop dan staat je site weer tussen de nieuwe lijst met zoekresultaten.