tekstuur-zoekmachine-optimalisatie, goedkope websites, webredactie

| meer

Webnieuws schrijven

Aan de onderstaande nieuwsberichten kan veel verbeterd worden.
In de eerste plaats zouden de introteksten “vet” moeten worden gezet. Google weet dan dan de tekst extra belangrijk is en zal dan ook eerder als samenvatting van een zoekresultaat worden getoond. Hoe beter deze introtekst, des te eerder zal de geïnteresseerde bezoeker op een Google-zoekresultaat met deze link klikken.

Slecht tekstvoorbeeld
Heeft u een kindje met een verstandelijke beperking?

Vul dan de vragenlijst in!
De vragenlijst is bedoeld voor ouders die niet langer dan vijf jaar geleden te horen hebben gekregen dat hun kindje een verstandelijke beperking heeft.

Waarom-vraag beantwoorden
Wat in deze inleiding ontbreekt is het argument waarom ouders met een verstandelijk gehandicapt kind het formulier zouden moeten invullen. De waarom-vraag wordt niet beantwoord. Het argument om dit te doen is vergeten, dus “What’s in it for me?”
Bij het schrijven van een inleiding of samenvatting van een nieuwsbericht voor Internet, moet niet alleen rekening worden gehouden met de juiste zoekwoorden, maar moeten ook twee hoofdvragen worden beantwoord:
● Wat is het?
● Waarom is het belangrijk? (hierbij moet vamuit het perspectief van de lezer worden geredeneerd en niet vanuit de organisatie of webredacteur).

In tegenstelling tot een persbericht dat langer mag zijn dan een nieuwsbericht voor Internet, mag de vraag: voor wie is het? (de doelgroep) in de inleiding ontbreken. De doelgroep wordt vanzelf helder bij een goede beantwoording van de “waarom-vraag” en deels na lezing van het volledige bericht.

Goede tekstuele inleiding
Heeft u een kindje met een verstandelijke beperking?

Cliëntenbelang Utrecht en Platform VG onderzoeken hoe de informatievoorziening aan jonge ouders kan worden verbeterd die een kind hebben met een verstandelijke beperking. U kunt andere ouders helpen door een korte vragenlijst in te vullen met uw ervaringen. [Lees verder…]

Deze tekst gaat er vanuit dat mensen elkaar graag helpen, zeker als het om gelijkgestemden gaat (allemaal ouders met een verstandelijk gehandicapt kind). Bovendien delen mensen hun ervaringen graag met elkaar; dat zie je wel aan de populariteit van weblogs en forums.

Doelgroepsgerichte en lezenswaardige webteksten schrijven