tekstuur-zoekmachine-optimalisatie, goedkope websites, webredactie

| meer

Windows XP veilig gebruiken na 8 april 2014

Tips en tricks om XP veilig te laten doordraaien

Zelfs via het NOS-journaal word je bang gemaakt voor het gebruik van Windows XP nadat Windows de ondersteuning stopt. Nergens voor nodig, ook al omdat het aantal gebruikers van XP snel daalt en het dus voor hackers steeds minder interessant wordt om op je computer in te breken. Een goede vervangende firewall en virusscanner zijn het allerbelangrijkst en die zijn gratis. Een virusscanner had je toch al tijd al nodig, want die leverde Windows nooit. Wel de maandelijkse update “Voor het verwijderen van schadelijke software”. Eên keer gebruikt en het werkte zo goed dat ik daarna Windows niet meer kon opstarten. Gelukkig maak ik altijd een veiligheidskopie (Image) van mijn C-schijf, en die kopie kon ik terugzetten. Het maken van een exacte kopie van je C-schijf is tip “1” uit deze bijdrage.

Internetgerelateerde Windows software vervangen
Het komt er feitelijk op neer zo veel mogelijk Windows software dat onder XP het Internet op gaat te vervangen door andere en mocht er desondanks iets mis gaan een back-up te hebben van de schijfpartitie waarop Windows XP draait. meestal: “C’ genoemd. Die kopie kun je dan terugzetten.

Veiligheidskopie
Om met de veiligheidskopie te beginnen: die maak je bijvoorbeeld maandelijks met een programma als “Macrium Reflect” (gratis).
Download een er een “.iso”-versie van en brand dat op cd. Of installeer de gratis versie en brand een “Rescue media”. (kies optie: “ISO”) Een ISO-bestand wordt door je computer automatisch opgestart, voordat Windows wordt geladen. Je moet wel de instelling “burn ISO-file” in je brand-programma kiezen. Een dergelijke schijfkopie wordt ook wel een “Image” genoemd, dat wil zeggen een exacte afbeelding van je configuratie, inclusief alle verborgen en systeembestanden, en registervermeldingen en in welke schijfsectoren ze te vinden zijn. Nero kent bijvoorbeeld de optie: “Image branden naar schijf”. Om je ISO-file in Nero te kunnen laden moet je wel de optie “Alle bestanden kiezen” als je door je mappen navigeert. Zo heeft elk brandprogramma zijn eigen werkwijze, naar het begrip “Image” of “ISO” kennen ze allemaal.

Veilig Internetbankieren
Doe je aan Internetbankieren? Download een desktopversie van Linux en brand die op dvd (bijvoorbeeld: Ubuntu. Ubuntu live desktop start op van dvd. Lukt dan niet zorg dan dat je in de BIOS van je computer de boot (opstartvolgorde) wijzigt en zet de dvd-brander bovenaan in de lijst met als andere opties veelal “boot from harddisk, USB of Network”. Zit er geen opstartbare cd of dvd in de lade, dan zal Windows opstarten zoals je gewend bent. In je BIOS kom je meestal door bij opstarten van je computer op de knop “DEL” te drukken, soms ook “F8”. (Dit wordt meestal onderin het allereerste opstartscherm aangegeven.). Installeer Ubuntu niet, maar kies “Ubuntu uitproberen”. Informatie van dvd wordt dan in het werkgeheugen van de computer geladen tot een werkend alternatief besturingsprogramma voor Windows, inclusief webbrowser Firefox waarmee je veilig kunt Internetbankieren. Wanneer je Ubuntu afsluit en je haalt de dvd uit de lade, start Windows vervolgens normaal op als je de computer herstart.

Wachtwoordbeveiliging
Een volgende tip en dringende raad in dit verband: bewaar nooit pincodes of persoonlijke gegevens op je computer en wil je dat toch doen, zet alle wachtwoordgegevens dan op een apart deel van je harde schijf dat je hebt aangemaakt met een programma als TrueCript. Je kunt je gegevens dan beveiligen tegen hackers met een wachtwoord (ook handig, mocht je computer onverhoopt gestolen worden). Je hoeft dan ook maar één wachtwoord te onthouden. Sommige mensen hebben Windows bij eerste Installatie beveiligd met een wachtwoord, zodat bij opstarten van Windows een wachtwoord moet worden ingevoerd. Via een “Gastaccount” zijn vrijwel alle mappen gewoon toegankelijk. Ook Linux desktop trekt zich niets aan van een Windows-wachtwoord, alleen een tool als TrueCript is veilig genoeg tegen hackers en dieven.

Toch Windows 7?
De onderstaande stappen kun je desgewenst achterwege laten en het er gewoon op aam laten komen. Het zal wel even duren voordat hackers juist dat éne beveiligingslek in jouw computer hebben gevonden en ik denk dat ze niet zozeer op zoek zijn naar particuliere XP-gebruikers, maar naar bedrijven. Daar is immers meer te halen. Als je de bovenstaande tips hebt uitgevoerd, zijn je kwetsbare documenten en wachtwoordgegevens inmiddels beveiligd met TrueCript, doe je aan veilig Internetbankieren met Linux desktop en mocht je toch pech hebben dan zet je gewoon je C-configuratie terug met een opstart-cd van Macrium Reflect.
Vind je Windows’ actie om XP- te laten vallen net zo schandalig als ik, lees dan verder en vervang zoveel mogelijk Windows-onderdelen door andere (en vaak betere).
Voel je je ondanks alles niet veilig meer met XP, download dan een legale ISO-versie van Windows 7. Je hebt er de “Windows 7 Loader”. bij nodig of je schaft een versie van Windows 7 aan.

Uitschakelen van Windows-onderdelen die het Internet opgaan

Firewall
Download Comodo firewall
Schakel de Windows-firewall uit onder: Configuratiescherm-Beveiligingscentrum.
Installeer Comodo Firewall. Kies voor aangepaste installatie en schakel alle onderdelen, behalve de firewall uit. Een alternatief is “Windows 7 Firewall Control”. Dit vormt een extra slot op de deur, naast Windows Firewall. Je laat in dit geval de Windows Firewall dus aanstaam. Firewall Control moet na eerste installatie nog veel leren. De gebruiker moet handmatig opgeven welke programma’s het Internet op mogen en welke niet. Een lastig begin.

Media-speler
Vervang Windows Media-player door VLC-mediaplayer (download VLC alleen van de website van de producent om allerlei meegeïnstalleerde software te voorkomen) of Media Player Classic (iets minder mogelijkheden, maar wordt sneller geladen). Bij alle andere te downloaden programma’s is het handig om door te Googlen tot je de producentensite hebt gevonden. Vermijd advertentiesites die de software aanbieden; zij zullen een zogenaamde “safe-downloadoptie” aanbieden. waarbij een downloader op je computer wordt geïnstalleerd, waarmee terloops allerlei shoppingsoftware, advertentiesoftware en toolbars worden meegeleverd. Vooral de toolbars die in je Internetbrowser zichtbaar worden als een extra werkbalk, plugin of extensie zijn lastig te verwijderen en je weet niet zeker of er ook nog “spyware” wordt meegestuurd. Het is niet de bedoeling om de beveiliging van je computer weer te ondergraven met een zelfgecreëerd beveiligingslek. Pas dus op van welke sites je downloadt en dat is tevens een tip die je in gedachten kunt houden bij alle sites die je in de toekomst wilt bezoeken.

Wil je per sé Windows Mediaspeler blijven gebruiken, zorg dan dat het programma niet meer automatisch het Internet opgaat om media-informatie te downloaden. Deze optie wordt bij eerste installatie van mediaplayer en activering automatisch aangezet. Dit zal ergens onder de “Instellingen” kunnen worden uitgezet door een vinkje weg te halen.

Webbrowser
Vervang Internet Explorer door Doogle Chrome of Opera Browser (het voordeel van Opera is dat er een e-mailprogramma in geïntegreerd kan worden). Nadeel van Opera is dat je favorieten lastig te importeren kunnen zijn. Beide browsers worden ook veel sneller geladen dan InternetExplorer omdat de programma’s geen onderdeel uitmaken van besturingssysteem XP. Internet Explorer wel. Dat is feitelijk de “Window” waarmee je Windows bekijkt en gebruikt. Vandaar ook dat je beeldscherm “op zwart gaat” als Explorer niet kan worden opgestart. Een goed alternatieve Internetbrowser van Windows concurrent Apple is Safari en de Linux-variant is Firefox. Firefox is naar mijn smaak meer iets voor ontwikkelaars. Er kan webtechnisch erg veel mee, maar wordt door de vele plugins en werkbalken al snel even traag als Internet Explorer.

E-mail-programma
Vervang je e-mailprogramma (zeker als je nog Outlook Express gebruikt) door een ander.
In Mozilla Thunderbird kan een agenda worden geïntegreerd middels een plugin met een vergelijkbare functionaliteit als Outlook. Zimbra Desktop is een goed alternatief voor Thunderbird of Opera Mail.

Uitschakelen van Windows-onderdelen die het Internet opgaan
Schakel na installatie van bovenstaande programma’s Internet Explorer, Windows Media-speler en Outlook Express uit onder: Configuratiescherm-Software-Programmatoegang en Instellingen, optie “aangepast”. (Door de vinkjes achter de genoemde programma’s weg te halen worden ze ontoegankelijk gemaakt en verdwijnen de snelkoppelingen van je bureaublad en uit het startmenu. Ze kunnen dan nog wel gestart worden via de C-schijf, map: Progam Files).

Netwerkverbinding uitschakelen
Op deze manier verwacht ik Windows XP veilig te kunnen houden tot er geen virusscanner meer voor gemaakt wordt en zelfs dan ben ik van plan het te blijven gebruiken om muziek te kunnen spelen en video’s te bewerken. Ik schakel op die computers gewoon de netwerkverbinding uit. Weg Internet, weg gevaar.

Gratis software
Alle bovengenoemde programma’s zijn gratis, evenals de Virusscanners van Avast en AVG. Bij alle software is het verstandig voor “Aangepaste installatie” te kiezen, omdat anders allerlei irritante en volstrekt nutteloze programma’s en toolbars worden meegeïnstalleerd.

Backup maken
Werkt alles naar behoren en heb je onder Configuratiescherm-Software alle ongewenst meegeleverde software gedéïnstalleerd, (zoals de “Ask”-toolbar), maak dan je eerste veiligheidskopie met de opstartbare cd van “Macrium Reflect”. Dit zal op een externe harddisk moeten of op een tweede schijfpartitie met voldoende ruimte, want zeker op een computer die al een aantal jaren draait en waarop veel programma’s en Windows updates staan, kan het wel om 10 Gigabite gaan. Het is verstandig om de computer tevoren op te schonen door bijvoorbeeld “Schijfdefragmebtatie” uit te voeren zeker als de computer erg traag geworden is. Heb je geen tweede schijfpartitie, maak hem dan eerst aan met een programma als “Partition Wizard”.
Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Het gaat meestal goed, maar in een pechgeval of onoordeelkundig gebruik kan het zijn dat Windows niet neer opstart. Gebruik dan liever een externe harde schijf.

Leve Windows XP
Als het aanmaken van een tweede partitie mislukt, heb je meteen een goede reden om over te stappen naar Windows 7 of 8, waarna je computer, net als de mijne, misschien geen geluid meer geeft. Leve XP !

Vind de links naar de juiste programma’s via Google
(de eerste heb ik alvast voor je ingevuld.)


Windows XP anno 2016
Avast virusscanner werkt nog steeds. Ik gebruik inmiddels “Mailwasher” Spamfilter om Outlook 2003 potdicht te houden voor spam en virussen. Het werkt op al mijn e-mailaccounts tegelijk en toont de berichtkoppen voordat ze gedownload zijn. Eenmaal toegevoegd aan het spamfilter, zal een geblokkeerd domein noot meer iets afleveren. Een mail is al vernietigd voordat hij zichtbaar wordt. Het zelflerend vermogen om spam te onderscheiden blijkt beperkt. Verder veruit de beste spamcatcher ever seen. Chrome is inmiddels definitief vervangen door Opera. Even snel als Safari, maar Safari voor Windows wordt niet meer onderhouden. Opera oogt veel strakker dan Chrome, werkt een stuk sneller, alleen is het toevoegen van een favoriet een stuk ingewikkelder. Onder XP wordt sinds kort Adobe Flash Player niet meer ge-update en het heeft een tijd geduurd voordat ik een standaloneversie van Flash-player weerkend kreeg. Blijkbaar heeft Adobe hier een heus monopolie. Dit zorgde ervoor dat ik voor het gebruik van Spotify moest opstarten met Linux en geen Youtube-filmpjes of Uitzending gemist kan kijken onder XP. Downloaden lukte nog wel, bijvoorbeeld met “Gemist”downloader” en “Replay Media Catcher”. Voorlopig is het probleem weer opgelost.
XP blijft onmisbaar; omdat de processoren in mijn computers niet snel genoeg zijn om een hogere versie te draaien, maar vooral omdat de enige videobewerker waarmee ik overweg kan alleen onder XP werkt. Zelf op een eventueel nieuwe computer, zal ik daarom een triple-boot maken van Windows XP, Puppy Linux en Windows 7 of hoger, zoals ik die nu ook heb.

Internetbankieren doe ik al twee jaar onder Linux, mijn wachtwoorden en andere gevoelige info, zijn beveiligd met “True cript”, mits consequent gebruikt, verwacht ik met XP nog veilig online te kunnen tot alle virusscanners hun ondersteuning voor XP stoppen.

Laat een reactie achter

Maak de som af en klik op: \"Reactie plaatsen\" * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.